Thursday, January 31, 2019

72. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

Το κρυπτο-τυραννικο (οικονομικα και οχι μονο) συστημα θελει ανθρωπους παγιδευμενους στο παρον χωρις παρελθον και μελλον , διοτι ετσι ειναι πιο ευαλωτοι και πιο ευκολο να τους διαχειριστει. Υπηρχε και ενα παραξενο φιλιμ με τιτλο μεμεντο με ενα ανθρωπο που απο αυτοκινητιστικο ατυχημα και τραυμα στον εγκεφαλο μπορουσε να θυμαται μονο μεχρι 5 λεπτα πισω. Η ιστορια του στο φιλμ ηταν μια ιστορια εκμεταλευσης αυτου του ανθρωπου απο αλλους κρυπτο-κακοβουλους που ομως παρισταναν τους "φιλους" του. Ανθρωποι που δεν μπορουν να αντλησουν δυναμη απο τις επιτυχιες του παρελθοντος, ανθρωποι που δεν μπορουν με νεες στοχο-θεσιες να αντλησουν χαρα στο παρον απο τις ελπιδες για το μελλον, ειναι παγιδευμενοι στο παρον. Η επικινδυνη κοινωνια μας θα το κανει αυτο το παρον για αυτους τους ανθρωπους ολο και χειροτερο (εκτος σπανιων περιπτωσεων ...σχεδον θαυματος). Αντιθετα ανθρωποι που θετουν στοχους και κοντρολαρουν το μελλον τους οσο ειναι δυνατον εχουν αυξημενες πιθανοτητες να εχουν αυριο ενα καλλιτερο παρον.
Οι ατομικες αδυναμιες αλκοολισμος, τσιγαρο, βουλημια, ναρκωτικα κλπ βασιζονται στο δελεαρ ενος ευκολα ευχαριστου παροντος που ομως θα γινει ενα πολυ δυσαρεστο μελλον. Ενας συγγραφεας ορισε καποτε την ωριμοτητα σαν την ικανοντητα να συνδεει καποιος τις πραξης του παροντος με μελλοντικες συνεπειες . Φυσικα οταν παει καποιος διακοπες καλο ειναι να ξεχνα το παρελθον και το μελλον και να απολαμβανει το παρον. Ομως η ζωη δεν ειναι μονο διακοπες. Η οικονομικη κριση σπρωχνει τους ανθρωπους να παγιδευονται στο παρον, καθως η ανεργια και κλεισιμο των επιχειρησεων δυσκολευει τους ανθρωπους να κανουν σχεδια επιχειρηματικα και αυτουπευθυνοτητας για το μελλον με αρκετες πιθανοτητες επιτυχιας. Ετσι παγιδευονται στο παρον και γινονται ευκολα θυματα εργοδοτων με εξευτελιστικους μισθους. Ας μην γελιωμαστε, ο ανθρωπος ειναι βουλητικη υπαρξη και η καλλιτερη μοιρα του ερχεται οταν μπορει να ελεγχει οχι μονο το παρον του, αλλο την μνημη του παρελθοντος και να οραματιζεται και ελεγχει και το μελλον μεσω στοχοθεσιας και πραξης στο παρον. Στατιστικες δειχνουν πως για τους περισσοτερους ανθρωπους η καλη ψυχολογια αντλειται απο 1) υψηλη καλη γνωμη για το παρελθον, 2) μετρια γμωμη για το παρον και 3) ανω του μετριου καλη γνωμη για το μελλον.


Monday, January 28, 2019

71. 3 ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΑ, ΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΚΗΣ ΧΑΡΑΣ

3 ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΑ, ΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΚΗΣ ΧΑΡΑΣ

Συμφωνα με τον J. Gottman Πανεπιστημιακο καθηγητη ψυχολογιας στην Αμερικη και την ομαδα του εργαστηριου του απο οπου περασαν παρα πολλες χιλιαδες ζευγαρια ,τα ζευγαρια κατατασσονται σε 3 υποσυνειδητους τυπους . Το εργαστηριο του J. Gottman ειχε το ψηλοτερο ποσοστο επιτυχιας στην προβλεψη των χωρισμων παγκοσμιως, πραγμα που χρησιμοποιησαν επι πολλα χρονια σε υπηρεσιες συμβουλων των ζευγαριων για να μην χωριζουν. Τα τρια ειδη ειναι 1) Της ασυμμετρης Κυριαχικοτητας του ενος (μπουλινγκ) που ειναι σταθερα αλλα μαλλον δυστυχισμενα 2) Τα συμμετρικως ανταγωνιστικα που χωρισουν πολυ γρηγορα 3) Τα συμμετρικως φιλικα που ειναι σταθερα και ευτυχισμενα. Ο τροπος διαγνωσης ηταν με παρακολουθηση ωριαιων συνομιλιων και συναστροφης στα ζευγαρια μεσα σε δωματια με μη ορατους παρατηρητες απο ειδικη ομαδα που αναλυε οχι τα λεγομενα (ενδεχομενως υποκριτικη επιφανεια) αλλα τις εκφρρασεις του προσωπου, την γλωσσα του σωματος καρδιακους παλμους, θερμοκρασια δερματος ,εφυδρωση ανα ενα δευτερολεπτο κλπ Η διαγνωση τελικα γινοταν για καθε τυπο πολυ απλα 1) 1ου τυπου, οταν η χαρα του ενος (ο εξουσιαστης-αρπακτικο-μπουλινγκ) προκαλει (εστω και υποσυνειδητα) λυπη στο αλλο μερος ενω η χαρα του αλλου (κυριαρχουμενου-αρπαζομενου) δημιουργει μονο χαρα στον πρωτο 2) 2ου τυπου οταν η χαρα του καθενος δημιουργει (υποσυνειδητα ) λυπη στον αλλο συμμετρικα 3) Οταν η χαρα του καθενος δημιουργει (υποσυνειδητα ) χαρα και στον αλλο συμμετρικα. Οι συνειδητες αιτιες χωρισμου που διαλεγονται απο τα ζευγαρια στην πλειοψηφια τους ειναι οικονομικες.
https://www.gottman.com/

Tuesday, January 15, 2019

70. Η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ, ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ, ΚΟΣΤΟΣ  ΚΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑ  ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Μια από τις λειτουργίες του χρήματος, είναι να χρησιμοποιείται ως μέσον μέτρησης της αποτελεσματικότητας των παραγωγικών δραστηριοτήτων, ώστε να ελαχιστοποιείται  το κόστος. Αυτό  μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να αποδειχθεί ότι το οικονομικό σύστημα απαιτεί πολλές  αναμορφώσεις για να γίνει πραγματικά αποδοτικό και αποτελεσματικό για την ατομική και συλλογική ευημερία, επειδή


1)  ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗΣ ΒΡΑΧΥΒΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 
Η προγραμματισμένη βραχυβιότητα των υλικών προϊόντων αυξάνει ριζικά το κόστος της χρησιμότητάς του (ίσως και 3 φορες) , με αποτέλεσμα την μη έχουμε αποδοτική οικονομία ως προς τις πρώτες ύλες την ανθρώπινη εργασία και την τελική χρησιμότητα  των προϊόντων.


2) ΕΞΟΔΑ ΜΑΡΚΕΤΙΝ Το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον το 80% της τιμής ενός υλικού προϊόντος ή άυλης υπηρεσίας δεν είναι το κόστος παραγωγής αλλά το κόστος μάρκετινγκ, αποδεικνύει ότι με  επανασχεδιασμό των επιχειρήσεων έτσι ώστε να μην απαιτούν τέτοια υψηλή το κόστος μάρκετινγκ θα οδηγήσει σε μια καλύτερη οικονομία. Δυστυχώς πλέον ο ανταγωνισμός τελικά αυξάνει την τιμή των προϊόντων μέσω του 5-πλασιου του κόστους μάρκετινγκ από το κόστος παραγωγής.


3) ΕΞΟΔΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ Και πάλι στην τιμή ενός προϊόντος καταβάλλονται οι τόκοι δανείων σε τράπεζες που είναι το ύψος κατά μέσο όρο του  2/3 του ενεργητικού  της επιχείρησης  προς τις τράπεζες δηλ δανειακά κεφάλαια διπλάσια των ιδίων κεφαλαίων . Αυτό μπορεί να σημαίνει πως προσεγγιστικά  τα 2/3 των κερδών μπορεί να πηγαίνουν τις τράπεζες αντί στη επιχείρηση. Η επισης μπορει να σημαινει π.χ. για μη κερδοσκοπικες επιχειρησεις, πως ενα σημαντικο επιτοκιο τραπεζικου δανεισμου, παγιδευει σε ενα αναγκαστικο ψηλο ρυθμο αναπτυξης της επιχειρησης που μπορει να μην ειναι ρεαλιστικος και να μην υποστηριζεται απο την πλανητικη οικονομια, με αποτελεσμα την καταρεθση της επιχειρησης σε συντομο χρονικο διαστημα. Το κόστος αυτό μπορεί να εξαλειφθεί η να μειωθεί δραματικά  αποφεύγοντας ή μεταρρυθμίζοντας το σημερινό νομισματικό και τραπεζικό σύστημα.


4) ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ. Ακόμα και τα υψηλά περιθώρια κέρδους στην τιμή των προϊόντων, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της επιχείρησης αλλά για υψηλά μερίσματα και συσσώρευση κεφαλαίου, που είναι απλώς η επιθυμία των ιδιοκτητών κεφαλαίων για εξουσία στην κοινωνία μέσω χρήματα, θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ή κοινωνικές και πράσινες επιχειρήσεις.



5) ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Στις τελευταίες δεκαετίες μετριέται ότι η αύξηση της παραγωγικότητας στην Ανθρωπότητα δεν είναι παράλληλη με την αύξηση της αξίας της ανθρώπινης εργασίας. Συνεπώς όλη αυτή η τεχνολογική και οικονομική εξέλιξη δεν είναι προσβάσιμη από τα οικονομικά του  νοικοκυριού του εργαζόμενου και δεν οδηγεί σε αύξηση της πραγματικής χρησιμότητας αγαθών στα νοικοκυριά αλλά καταλήγει στη συσσώρευση και αύξηση κεφαλαίων στους ιδιοκτήτες κεφαλαίων και αύξηση  των ανισοτήτων.


6) Νέες μορφές επιχειρήσεων που μπορούν να αποφύγουν έστω και μερικώς κάποιες από τις παραπάνω αναποτελεσματικότητες μπορούν να δράσουν σαν καταλυτές για θετικότερες αλλαγές στο οικονομικό σύστημα και την κοινωνία.

























One of the functions of money, which is a measure of efficiency in the production activities so as to minimize costs, may be used to prove that the economic system requires major reformation because

1) PROGRAMMED OBSOLESCENCE COST The programmed obsolesce of tangible products increases radically the cost of its utility (almost 3 times) , thus non-efficient economics.

2) MARKETING COSTS The fact that by now in the average at least 80% of the price of a tangible product or intangible service is not the production cost but the marketing cost, proves that by re-designing business so as not to require such high marketing costs will result to a better economy. Unfortunately competition results finally to costing 5 times more than the production costs!

3) DEBTS COSTS Again in the price of a products is paid the interest of 2/3 of assets debts to the banks (which can mean that 2/3 of the profits go to the  banks) , and such costs again could be eliminated by avoiding or reforming the current monetary and banking system.

4) CAPITAL SOCIAL POWER COSTS Even the high margins of profits in the price of products, which is used not for the growth of the business but for high dividends and capital accumulation  ,( which is simply the desire of capital owners for power in the society through money ), could be avoided with efficiently designed  not-for-profit business or social and green business. 



5) LABOR VALUE RELATIVE DECREASE. Finally the last decades it is measured that the increase of productivity in Humanity is not parallel with an increase of the value of the human labor, thus all this technological and economic evolution is not accessible to the economics of the household and it goes not to increase the true utility of households but to capital accumulation and   increase of inequalities.

6) Modern forms of business that can avoid even some of the above, could act as catalysts for better evolution in the societies