ΕΙΜΑΣΤΕ Ο,ΤΙ ΤΡΩΜΕ?
Συχνα αγουγεται αυτο το σλογαν. Χωρις αμφιβολια ο,τι βαζουμε μεσα στο σωμα μας επειραζει και αλληλεπιδρα με το σωμα μας και θα γινει μερος του κυτταρου μας.. Αλλα αυτη η υπεραπλοποιητικη ρηση δεν μου αρεσει και νομιζω ειναι υπερβολικη.
Δηλ ο τεχνητα παμφαγος μεσος ανθρωπος ειναι αλλοτε ζωο και αλλοτε φυτο, και ο φυτογαγος ειναι μονο φυτο? Δηλ για να γινεις ανθρωπος πρεπει να εισαι ανθρωποφαγος? Εμενα αυτη η ρηση μου φαινεται να υποστηριζει κρυφα την ζωοφαγια!
Η εαυτοτητα καταρχην καθοριζεται σημαντικοτερα απο την ελευθερια της βουλησης και τις συνηθεις τις αντιληψεις μας, οσο φυσικα και απο τις πραξεις μας αλλα και απο αυτα που διαλεγουμε να αισθανθουμε , να σκεφτουμε και να αντιληφθουμε. Το σωμα ειναι μερος μονο της εαυτοτητας και στα παρακατω ειναι στο επιπεδο του "εχειν"
Ενα ποιημα λεει
Σπειρε μια σκεψη και συλλεγεις ενα συναιθσημα
Σπειρε ενα συναισθημα και συλλεγεις μια πραξη
Σπειρε μια πραξη και συλλεγεις μια συνηθεια
Σπειρε μια συνηθεια και συλλεγεις μια ενα χαρακτηρα
Σπειρε ενα χαρακτηρα και συλλεγεις μια μοιρα
Sow a thought and you reap an feeling;
Sow a feeling and you reap an act;
Sow an act and you reap a habit;
Sow a habit and you reap a character;
Sow a character and you reap a destiny;
ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΑΥΤΟΤΗΤΑΣ (Απο το ΕΧΕΙΝ στο ΕΙΝΑΙ)
Εδω ειναι το κλασσικο φασμα των βαθμιδων του ΕΓΩ και της ΕΑΥΤΟΤΗΤΑΣ( Το οτι εδω μετατρεπεται απο ο,τι=καθετι σε οτι=το οτι )
Συμφωνα με την φιλοσφια του Σαρτρ, το ΕΓΩ ειναι ο θυρωρος που αποφαζιζει τι ειναι και που σταματα η ΕΑΥΤΟΤΗΤΑ και που αρχιζει ο εξω ΚΟΣΜΟΣ
Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΧΕΙΝ ΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΝΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ
1) ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΕΧΩ (Η ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤA ΠΟΥ ΕΧΩ) αρα Υπαρχω
ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ,Η ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ, αρα Υπαρχω
2) ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΑΤΤΩ-ΔΡΩ (Η ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΤΤΩ-ΔΡΩ) αρα Υπαρχω
ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΑΤΤΩ-ΔΡΩ (Η ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΤΤΩ-ΔΡΩ) αρα Υπαρχω
3) ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ-ΣΥΛΛΟΓΙΖΟΜΑΙ-ΕΚΦΡΑΖΩ (Η ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ-ΣΥΛΛΟΓΙΖΟΜΑΙ-ΕΚΦΡΑΖΩ) αρα Υπαρχω
ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ-ΣΥΛΛΟΓΙΖΟΜΑΙ-ΕΚΦΡΑΖΩ (Η ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ-ΣΥΛΛΟΓΙΖΟΜΑΙ-ΕΚΦΡΑΖΩ ) αρα Υπαρχω
4) ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΒΟΥΛΟΜΑΙ-ΠΙΣΤΕΥΩ-ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ (Η ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΟΥΛΟΜΑΙ-ΠΙΣΤΕΥΩ-ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ)- αρα Υπαρχω ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΒΟΥΛΟΜΑΙ-ΠΙΣΤΕΥΩ-ΑΜΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ (Η ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΟΥΛΟΜΑΙ-ΠΙΣΤΕΥΩ-ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ)- αρα Υπαρχω
5) ΕΙΜΑΙ , ΤΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ, αρα Υπαρχω
ΕΙΜΑΙ , ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, αρα Υπαρχω
Αναλογα ειναι και τα επιπεδα των αιτιασεων στις εμπειριες μς και τις κατασασεις του εαυτου. Υπαρχουν τοσες αιτιασεις για καθε τι οσα και τα επιπεδα 1-5. Π.χ. Οι αιτιασεις του επιπεδου 4) (Βουληση) ειναι βαθυτερες απο τις αιτιασεις του επιπεδου 3).(π.χ. αισθηματα)
(για περισσοτερα εδωhttp://10-colored-logics.blogspot.gr/)
http://psychologicalkeys.blogspot.gr/2012/08/97-method-of-colored-logics.htm
Η μεθοδος αυτη αντιληψης του εαυτου, συνδυαζεται πολυ καλα με το NLP(NEUROLINGUISTIC-PROGRAMMING=ΝΕΥΡΟΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ).
Εδω ειναι ενα σχετικο βιβλιο απο ομαδα συγγραφεων.
Η μεθοδος αυτη αντιληψης του εαυτου, συνδυαζεται πολυ καλα με το NLP(NEUROLINGUISTIC-PROGRAMMING=ΝΕΥΡΟΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ).
Εδω ειναι ενα σχετικο βιβλιο απο ομαδα συγγραφεων.
NLP OI ΝΕΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ
https://www.dropbox.com/s/dwj2b1sgb6bc5qe/NLPCharles-Faulkner-Steve-Andreas-Nlp-the-New-Technology-of-Achievement.pdf?dl=0
Το βιβλιο αυτο ειναι ενα παρα πολυ χρησιμο βιβλιο που περιγραφει τις τεχνικες της NLP για επιτυχεις επιτευξεις οπως χασιμο βαρους, αθλητικες επιδοσεις, εκμαθηση μουσικου οργανου, συγγραφικες επιτευξεις, διοικητικες επιτευξεις, επιχειρηματικες επιτευξεις, επιτυχεις σχεσεις κλπ
Δεν αρκει ενα ΠΩΣ (προγραμμα) π.χ. για να χασουμε βαρος πρεπει να αλλαξουμε αυτα που πιστευουμε και το ΕΓΩ μας.
Ειναι ουσιαστικα τεχνικες διαλογισμου Τανρα γιογκα συμφωνα με τον Δαλαι Λαμα, (δηλ διαλογισμος με φαντασια εσωτερικων κινηματογραφικων εικονων ηχων, και ολων των 5 αισθησεων) αλλα και συστημα ψυχολογιας.
Το χρησιμοποιω απο το 2008 που το αγορασα και παντα με αφηνει καταπληκτο ως μαγικη μεθοδος.
Τελευταια τον διαλογισμο τον εχω εμπλουτισει με κατι που παραλειπει το NLP, και δεν ειναι μονο οι 5 αισθησεις αλλα οι 5 διαστρωματωσεις του εγω και εαυτου (1.Εχω, 2. Κανω, 2. Αισθανομαι, 3. Συλλογιζομαι, 4. Αντιλαμβανομαι, 5. ΕΙμαι) Οταν το εγω και εαυτος εμπλακουν , αλλαξουν και πλασθουν διαφορετικα στον διαλογισμο, τοτε πραγματικα πετυχαινουμε αυτο που επιδIωκουμε διοτι δημιουργουμε νεο εαυτο.
ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ,
Έχετε ποτέ πλημυρίσει από συναισθήματα (θετικά η αρνητικά) που δεν είστε σίγουροι πως εμφανίζονται? Συνήθως τα συναισθήματα είναι συνδεδεμένα με τις πράξεις μας, και εκεί είναι η συνήθης αναζήτηση του πως εμφανίζονται. Όμως σας έχει συμβεί, να κοιτάτε τις πράξεις σας και να σας βεβαιώνουν πως θα έπρεπε να αισθάνεστε ευχαριστημένοι η χαρούμενοι και όμως αισθάνεστε δυσάρεστα η λυπημένα (η αντίστροφα) ? Τα συναισθήματα έρχονται μερικές φορές όχι από τις πράξεις μας αλλά κατευθείαν από τα συνθήματα του συνομιλητή μας , σε μια μακροσκελή και ιδιαίτερη προσωπική συζήτηση. Τέτοια συναισθήματα για να τα αλλάξουμε, (όταν είναι πολύ δυσάρεστα) απαιτείται μια ξεχωριστή εσωτερική διαλογιστική ανακατάταξη της επαφής μας και στάσης μας απέναντι στο άλλο άτομο η τουλάχιστο απέναντι στην συγκεκριμένη συζήτηση. Π.χ. αν στο άλλο άτομο, η υλη των αντικειμένων του περιβάλλοντος του έχει πολύ επίδραση πάνω στα συναισθήματα του, αίφνης και τα δικά μας συναισθήματα θα εξαρτώνται από το υλικό περιβάλλον του φίλου/φίλης. Τι γίνεται όμως όταν τα συναίσθημα π.χ. θλίψης, δεν μπορούν αν ιχνηλατηθούν ούτε στις πράξεις μας ούτε στα συναισθήματα κοντινών προσώπων άμεσα χρονικά? Το επόμενο επίπεδο είναι να τα ιχνηλατήσουμε στις δικές μας σκέψεις και πεποιθήσεις. Το σχετικό ερώτημα είναι «Τι θα έπρεπε να σκεφτόμουν για να αισθάνομαι έτσι?» η «Τι θα πρέπει να πιστεύω για να αισθάνομαι έτσι?» Αν ούτε στις σκέψεις και πιστεύω μας βρίσκεται η αιτία των συναισθημάτων μας (π.χ. θλίψης) το επόμενο επίπεδο είναι πως είμαστε πλέον ψυχικά αρκετά ευαίσθητοι στην διάχυτη ατμόσφαιρα συναισθημάτων, και των «πιστεύω» της συλλογικότητας των ανθρώπων που στην οποία ζούμε, εθνική , και μερικές φορές και διεθνή (η μερικές φορές και σε κλίμακα που περιλαμβάνει το άγνωστα μας και αόρατα ζώα της φύσης) !
Συμπερασματικά, στην αναζήτηση του γιατί αισθανόμαστε όπως αισθανόμαστε, είναι αναπόφευκτο, να επανεξετάσουμε τα μεταβλητά όρια του εαυτού μας , στις συναναστροφές μας και στο κοινωνικό-πολιτισμικο μας περιβάλλον. Όσο όμως το εξετάζουμε αυτό το θέμα τόσο μεγαλύτερη ικανότητα αποκτούμε να αλλάζουμε τα συναισθήματα μας προς το επιθυμητό.
No comments:
New comments are not allowed.