Sunday, September 27, 2015

50. ΔΥΟ ΤΑΞΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ και Η ΕΞΕΛΙΞΗ. ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΙΣΜΟΣ

ΔΥΟ ΤΑΞΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ και Η ΕΞΕΛΙΞΗ. ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΙΣΜΟΣ
Υπαρχουν δυο ταξεις στον  κοσμο. Η πρωτη ειναι η ιεραρχια της εξουσιας στον ορατο κοσμο  απο ζωο σε ζωο (θηρευτης-θηραμα) η απο ανθρωπο σε ανθρωπο (τωρα πλεον μεσω του χρηματος) και η δευτερη ,  αρκετα  αγνωστη , της υψηλοτερης συχνοτητας στο σωμα (δηλ του σπιν των ηλεκτρονιων) Η δευτερη ειναι σχεδον αγνωστη, ακομα δεν εχουμε μαθει καν να την μετρουμε με επιστημονικο  τροπο. Αλλα ψηλοτερη συχνοτητα στο σωμα ειναι προιον περισσοτερης συνειδησης και κυριως ποιοτικοτερης συνειδησης. Συναισθηματα μισους, οργης, ζηλειας, πλεονεξιας, ιδιοτελειας ,  επιθυμιας για εξουσια σε αλλο ανθρωπο, σαδισμου, φοβου, σωματικου θανατου  κλπ χαμηλωνουν την συχνοτητα. Συναισθηματα αγαπης, χαρας, ευτυχιας,  ερωτα, ανιδιοτελειας, ελευθεριας,  ψυχικης αθανασιας κλπ ανεβαζουν την συχνοτητα. Παρομοια και με τις σκεψεις , και την προσοχη. Υψηλοτερη συχνοτητα σημαινει επεισης μεγαλυτερο αισθημα ευτυχιας και περισσοτερη υγεια.
Ολοι οι προοδευτικοι ανθρωποι οταν με τους αγωνες τους αφυπνιζουν τους αλλους και τον εαυτο τους, αυτο ακριβως κανουν, ανεβαζουν την συχνοτητα στον εαυτο τους και στους αλλους.
Οταν αυτη η συχνοτητα ενος ζωντανου οργανισμου περαση καποια ορια, τοτε με επιταχυνση μεταπηδα ακομα ψηλοτερα και σταθεροποιειται σε μια πολυ  ψηλοτερη συχνοτητα οπου υπαρχουν (αορατοι σε μας ) πλανητες , δενδρα, ζωα, ανθρωποειδη. Διοτι η φυσικη πραγματικοτητα υπαρχει σε μια σειρα απο διακριτες συχνοτητες που ειναι αορατοι κοσμοι σε εμας. Αυτη η μεταναστευση του ζωντανου οργανισμου εν ζωη σε ψηλοτερη συχνοτητα αορατου κοσμου, ειναι γνωστη στις αρχαιες διδασκαλιες ως Μυηση και εποστροφη της εμβιας ζωης στις πηγες-πραγματικοτηατες απο οπου ξεκινησε και πρωτοδημιουργηθηκε. Αυτο ειναι η μυηση. Δεν ειναι συσσωρευση γνωσεων που τις κρυβει καποιος απο τους αλλους. Ειναι η μεταπηδηση-αναληψη  εν ζωη και χωρις θανατο σε υψηλοτερη συχνοτητας πραγματικοτητας. Αυτο το διδασκαν και οι αρχαιοι Πυθαγορειοι. Αλλα και αρκετες αλλες ομαδες στην αρχαιοτητα.  Ειναι τροπος εξελιξης πιο γρηγορος απο τον φυσικο θανατο και επαναγεννηση σε υψηλοτερη συχνοτητα.  Φυσικα αυτη η ικανοτητα ανυψωσης της συχνοτητας προερχεται απο το οτι η μορφη αυτη ζωης αρχιζει προκαταβολικα ενοσο βρισκεται στην ορατη πραγματικοτητα να ζει με αξιες και αρχες υψηλοτερης συχνοτητας πραγματικοτητας (π.χ, η φυτοφαγια ειναι κατι τετοιο, διοτι απο την 3η συχνοτητα πραγματικοτητας και υψηλοτερα , κανενα ζωντανο δεν αφαιρει την ζωη σε αλλο για να ζηση ολα παιρνουν την ενεργεια τους απο τον ηλιο τους, και οι ηλιοι υπαρχουν σε πολλες συχνοτητες πραγματικοτητας). Η μεταπηδηση αυτη μπορει να γινει σε ατομα μονο, η και πιο σπανια σε να ολοκληρο πολιτισμο και πλανητη, ταυτοχρονα, με ολα τα δενδρα και ζωα πανω σε αυτον. Οσο υψηλοτερη η συχνοτητα της πραγματικοτητας οπου βρισκεται μια ανθρωπινη υπαρξη, τοσο το πνευμα αλληλεπιδρα πιο αμμεσα με την υλη, και η ιδια η αμεσαη ατομικη ανθρωπινη βουληση μπορει να αλλαζει την υλη με τροπο θαυμουργο. 

Ο κυριος σκοπος λοιπον της εξελιξης των ειδων και του ανθρωπου δεν ειναι τοσο  η επικρατηση στα αλλα (1 πρωτη ταξη ,order, που αναφεραμε) , και η επιβιωση, αλλα κυριως  η μεταπηδηση σε υψηλοτερη συχνοτητα (H 2η ταξη,   order που αναφεραμε). Ολα αυτα ισως ακουγονται πολυ παραξενα. Αλλα αν πριν μερικους αιωνες μιλουσε καποιος για την στρογγυλη γη που γυρνα γυρω απο τον ηλιο, η για τα κινητα τηλ. που συνδεονται μη ηλεκτρομαγνητικα κυμματα, θα τους περνουσαν για φανασιοπληκτους η ...τρελους.  

Στην σημερινη κοινωνια, και πολιτισμο ολη σχεδον η 1η ταξη order ειναι κατι που μεταφραζεται σε οικονομικη επιφανεια, και εξουσια του χρηματος.
Τα παιδια γενιουνται , μεγαλωνου και σπουδαζουν, για  να παρουν υψηλοτερα πτυχια, να απασχοληθουν απο καλλιτερες και πιο πλουσιες επιχειρησεις που θα τους πληρωνουν υψηλοτερους μισθους. Η για να πλουτισουν τα ιδια ως επιχειρηματιες. Να αναρριχηθουν στην κοινωνια που ειναι σχεδον ταυτοσημο με την  εξουσια τους χρηματος. Ακομα και η φημη πλεον αγοραζεται και χρηματοδοτειται. 
Ομως υπαρχουν πολλοι παμπλουτοι που η συχνοτητα τους ειναι χαμηλη, πολυ χαμηλοτερη απο την συχνοτητα, ανθρωπων που μολις επιβιωνουν η ακομα και ανθρωπων κατω απο το οριο της φτωχιας. Μπορει να υπαρξουν ζωα που να εχουν ηψηλοτερη συχνοτητα απο συγκεκριμμενους ανθρωπους.  Οι δυο ταξεις πραγματων ειναι ενετλελως διαφορετικες. Η πρωτη βασιζεται σε φαντασιακους θεσμους του χρηματος, ειναι τεχνητη ανθρωπινη, χωρις βαθος. Αφορα κυριως αυτον τον πολιτισμο η ακομα και αυτην μονο την συχνοτητα ορατης πραγματικοτητας Η δευτερη ταξη πραγματων ακομα και οταν ειναι στην ιδια την φυσικη ορατη πραγματικοτητα, ειναι παγκοσμιοι (δια-γαλαξιακοι) ιεροι  νομοι συνειδησης και υλης και εξελιξης της ζωης.

Οταν ενας πολιτισμος (χωρις να μεταπηδηση σε μια υψηλοτερη συχνοτητα αορατης πραγματικοτητας) εχει απλως αρκετα ψηλοτερη μεση συχνοτητα απο αυτην που εμεις εχουμε ως πολιτισμος, τοτε οι αρχες του και οι αξιες του  βασιζονται στην ελευθερια, σχεδον ισοτητα, αλληλεγυη, πνευματικοτητα, σεβασμου της ψυχικης μη θνητης συνειδησης κλπ Τοτε η επιστημη τους ειναι πολυ πιο προηγμενη, αλλα επισης και η πνευματικοτητα και ψυχισμος του. Απο ενα σημειο και πανω, καταργουν εντελως τα χρηματα και λειτουργουν με ελληλεγγυη , εμπιστοσυνη, προσβασιμοτητα στα αγαθα και σχεδον ισοτητα. Αυτο που τους χαρακτηριζει ειναι ο ανθρωπισμος.  Φυσικα σε καποιο μετρο καθε αθρωπος, σε ενα ευημερο πολιτισμο πρεπει να εχει, την απαραιτητη τεχνολογια, και βιοτικο επιπεδο. Αυτο ομως δεν συνδεεται καταναγκη με το οτι πρεπει να εξουσιαση αλλους ανθρωπους. 

Αντιθετα, πολιτισμοι που προσκολουνται στην 1η ταξη πραγματων οπως παραπανω, ειναι πολυ πιο αργοι στην εξελιξη, εχουν χαμηλοτερης ποιοτητας συναισθηματα, χαμηλοτερη τεχνολογια (παρολο που μπορει να ειναι πολυ υψηλοτερη απο την δικη μας) και τους χαρακτηριζει ο τερατισμος. 

Θελουμε λοιπον να ειμαστε περισσοτερο ανθρωποι η περισσοτερο τερατα? Θελουμε να διαπρεψουμε κυριως στην 1η ταξη πραγματων , που ειναι τεχνητη και και συμβατικη  που σχεδον δεν εχει εξελιξη,  η κυριως στη 2η ταξη πραγματων  που ειναι κοσμικη και αυθεντικη και εχει μεγαλο βαθος εξελιξης?


Tuesday, September 22, 2015

49. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΙΑ ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΦ’ ΕΑΥΤΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ Η ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ?

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΙΑ ΑΡΧΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΦ’ ΕΑΥΤΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ Η ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ?

Νομίζω όχι! Υπάρχουν άλλες βαθύτερες αρχές, από τις οποίες έπεται το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας! Ποιες είναι όμως αυτές? Ας προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε λίγο σε όλες σχεδόν της μορφές άμεσης δημοκρατίας. Η Άμεση δημοκρατία σημαίνει  καταρχήν ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΙΣΟΤΗΤΑ, και διακυβέρνηση της κοινωνίας με βάση την βούληση της συλλογικής πλειοψηφίας. Δεν θα ήταν αποδεκτό π.χ. στην άμεση δημοκρατία να μετρά η ψήφος κάθε ατόμου με τόσο  βάρος όσο η οικονομική του περιουσία, η το εισόδημα του. Δηλ οι οικονομικές ανισότητες αποκλείονται στην άμεση δημοκρατία Η είναι  αποδεκτή  μόνο η ισότητα στο επίπεδο της ψήφου. Παρόμοια  επιδιώκεται και ισότητα στο δικαίωμα της ψήφου όχι μόνο στο βάρος της ψήφου.  Ήδη εδώ βλέπουμε πως η πολιτική ισότητα στο επίπεδο της ψήφου είναι ειδική περίπτωση μιας γενικότερης αρχής κοινωνικής ισότητας.  Αλλά όλα αυτά υπάρχουν και στην αντιπροσωπευόμενη δημοκρατία.
Στην άμεση δημοκρατία υπάρχει επιπλέον, το ότι οι ψήφοι οδηγούν άμεσα στην λήψη αποφάσεων και όχι στην εκλογή αντιπρόσωπων για την λήψη αποφάσεων. Εδώ λοιπόν έχουμε κάτι περισσότερο (ιδίως στην άμεση και όχι στην ημι-άμεση δημοκρατία) την  καθολική ευθύνη-αρμοδιοτητα και ισότητα στην λήψη αποφάσεων. Θα μπορούσαμε σύντομα να την λέγαμε, με δυο όρους
1) Δικαίωμα και ευθύνη ατομικής πολιτικής βούλησης και
2) Ισότητα της ευθύνης  πολιτικής  βούλησης .
Με λόγια μπορούμε να αντιληφτούμε την άμεση δημοκρατία ως μια σειρά από ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα ,  με ισότητα σε καθένα από αυτά. Τα ανθρώπινα όμως  δικαιώματα είναι μορφές ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ  του ατόμου αλλά και ΕΥΘΥΝΩΝ του ατόμου.
Έχουμε λοιπόν ήδη ιχνηλατήσει το  σύστημα της άμεσης δημοκρατίας, να αντλεί από αρχές  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΕΥΘΥΝΗΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ κλπ στις ανθρώπινες υπάρξεις. 
Είναι φανερό πως ο ιστορικός καπιταλισμός, δεν θα είχε σοβαρές αντιρρήσεις στο θέμα της (πολιτικής) ελευθερίας.  Ενώ από την άλλη ο ιστορικός σοσιαλισμός δεν θα είχε σοβαρές αντιρρήσεις, στο θέμα της (πολιτικής) ισότητας. Είναι όμως η  άμεση δημοκρατία, απόλυτη εγγύηση για την διατήρηση των ατομικών ελευθεριών  η κάποιας κοινωνικής ισότητας? Φοβάμαι πως όχι.
Ας φανταστούμε ένα σενάριο μιας κοινωνίας με άμεση δημοκρατία αλλά και με ακραίες οικονομικές ανισότητες , όποτε η οικονομική ολιγαρχία, έχοντας την οικονομική εξουσία, προσπαθεί να καταστρατηγήσει την άμεση δημοκρατία. Πως μπορεί να το κάνει αυτό? Απλά «αγοράζοντας»  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και εξασκώντας συστηματικά φανερή η αφανή προπαγάνδα υπέρ των πολιτικών θέσεων που θέλει να επιβάλει, εκφοβίζοντας για τις αντίθετες θέσεις, διαστρεβλώνοντας έννοιες και πραγματικότητα και αποκρύπτοντας πληροφορίες η μεροληπτικά εμφαίνοντας μέρος μόνο της πραγματικότητας. Είναι γνωστό πως τέτοιες μέθοδοι έχουν επιτυχία. Π.χ. είναι γνωστό πως στην USA, της τελευταίες 10-ετιες κερδίζουν της εκλογές πάντα τα κόμματα με ην μεγαλύτερη χρηματοδότηση, Επομένως κάλλιστα θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως καις την άμεση δημοκρατία για 10-ετιες θα κερδίζουν στις ψηφοφορίες, οι προτάσεις, με την καλλίτερη χρηματοδότηση προπαγανδισης η …ανάλυσης τους  στα ΜΜΕ.
Με λίγα λόγια δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική πολιτική ισότητα, η  Ισότητα της ευθύνης  πολιτικής  βούλησης  ενόσω υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Πάντα η ολιγαρχία του χρήματος, θα καταφέρνει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη καις συμβολή στην λήψη των αποφάσεων.
Μήπως όμως αν όχι η ισότητα στην ευθύνη λήψης των αποφάσεων αλλά η ατομική ελευθερία είναι εξασφαλισμένη στην Άμεση δημοκρατία? Και πάλι όχι! Και πάλι ας φανταστούμε στο ίδιο σενάριο όπως προηγουμένως, την κοινωνία αυτή με άμεση δημοκρατία, αλλά βαθειά δανειακή κρίση που έχουν δημιουργήσει, η κορυφή της οικονομικής ιδιωτικής ολιγαρχίας και έκδοσης του χρήματος. Επειδή όμως ο κόσμος δεν πολύ καταλαβαίνει πως λειτουργεί το νομισματικό-τραπεζικο σύστημα, δεν τους έχει ενοχοποιήσει. Έτσι αυτοί, έχοντας «αγοράσει» τα  ΜΜΕ,  την ακαδημαϊκή ερεύνα και γνώση τα βιβλία κλπ, επιτυχαίνει να ενοχοποιήσει όλους εκτός από τις κεντρικές τράπεζες (τους ίδιους). Φταίει δηλ η κακή οικονομική συμπεριφορά των δανεισμένων. Δηλ οι αποφάσεις του προϋπολογισμού, η μαύρη οικονομία, η φοροδιαφυγή, η απληστία των νοικοκυριών και υπερκατανάλωση κλπ κλπ κλπ. (τα ξέρετε διότι ….. ήδη πολλοί  τα πιστεύουν αυτά ως την κύρια αιτία!). Έτσι με τράπεζες κλειστές και κατεστραμμένες (παραδόξως όχι όμως η κεντρική τράπεζα) , με τις καταθέσεις του κόσμου χαμένες, επιτυχαίνουν, να περάσουν μια πρόταση που οι ίδιοι θέτουν. Η οποία είναι  «προσωρινά» να απενεργοποιηθεί η άμεση δημοκρατία και να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος για λόγους εθνικής επιβίωσης! Η οποία πρόταση με την οικονομική δύναμη που έχουν και την σύγχυση και απελπισία του κόσμου περνά! Έτσι καταργείται η άμεση δημοκρατία που είναι ανθρώπινο δικαίωμα ελευθερίας, και φυσικά το προσωρινό γίνεται μόνιμο διότι όταν η ολιγαρχία αποκτήσει και την πολιτική εξουσία πέρα από την εικονική εξουσία , δεν θα την αφήσει πλέον ποτέ.
Με λίγα λόγια δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική πολιτική ελευθερία, η ακόμα και άμεση δημοκρατία,   ενόσω υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ανισότητες, και η οικονομική εξουσία στην κοινωνία είναι στην πράξη (αλλά όχι επισήμως)  ισχυρότερη από την πολιτική εξουσία!
Φυσικά, κάνεις  νομίζω  δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως αν τα παραπάνω είναι πιθανά στην άμεση δημοκρατία είναι κατά πολύ πιθανότερα (και ήδη τα διαπιστώνουμε αυτά) στην αντιπροσωπευόμενη δημοκρατία, όπου η παρέμβαση της οικονομικής εξουσίας στην πολιτική εξουσία είναι ευκολότερη.
Νομίζω, επομένως πως είναι ασφαλέστερο να διαφύλαξη κάποιος τις ΑΡΧΕΣ (το «γιατί»)  στις οποίες βασίζεται η άμεση δημοκρατία, μάλλον παρά την διαδικασία της (το «πως»). Και να επιμείνει πως οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες και πέρα από κάθε ψηφοφορία!
Αλλά ποιες είναι άραγε αυτές οι αρχές οι βαθύτερες από όπου αντλεί η Άμεση Δημοκρατία και από πού εκπηγάζουν?  Εδώ δεν γίνεται από τον να μην στραφεί κάποιος, όχι μόνο στις κατάλληλες κοινωνικές αρχές αλλά στην ίδια την βαθύτερη ανθρώπινη ύπαρξη. Π.χ. ο ιστορικός καπιταλισμός και η οικονομία του βασίζεται στην αρχή πως ο άνθρωπος κατά βάθος είναι κυρίως ιδιοτελής και όχι ανιδιοτελής, και επομένως και η ανάγκη της ατομικής ιδιοκτησίας, του χρήματος και τα κίνητρα του πλουτισμού.




Νομίζω  πως οι αρχές από τις οποίες αντλεί την εγκυρότητα της η Άμεση δημοκρατία είναι
1)      Κάθε άτομο είναι εξίσου υπεύθυνο και ελεύθερο, να αποφασίζει όχι μόνο για την ατομική του μοίρα αλλά εξίσου και για την συλλογική μοίρα της κοινωνίας.  (ΕΥΘΥΝΗ)
2)      Τα άτομα δεν είναι μόνο ιδιοτελή αλλά στον ρόλο τους στην προηγούμενη αρχή είναι και  χρειάζεται να είναι και πολύ περισσότερο ανιδιοτελή.  (ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ)
3)      Τόσο κάθε άτομο χωριστά, αλλά και η κάθε κοινωνική εξουσία, υπάρχει για να είναι στην υπηρεσία της επαύξησης της ατομικής και συλλογικής βαθύτερης ανθρώπινης ψυχικής συνείδησης. Η ατομική και κοινωνική ευημερία είναι απόρροια της περισσότερης   ανθρώπινης συνείδησης.(ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ)


4)      Η εξέλιξη της ανθρώπινης ατομικής και συλλογικής  συνείδησης, απαιτεί ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, αλλά και ένα σοφό μέτρο κοινωνικής ισότητας. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ).


Monday, September 21, 2015

48. ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΒΙΩΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΕ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΒΙΩΜΑ ΚΑΙ  ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΣΕ ΑΝΤΙΔΙΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΩΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Η αποψη αυτη (δηλ του υποκειμενικου μονο ορισμου της πραγματικοτητας) , που την υποστηριξαν στην ευρωπη και οι βρετανοι εμπειριστες (π.χ. D. Hume) εχει το παραδοξο πως ενω καθε ενα διαφορετικο υποκειμενο οριζει και μια διαφορετικη πραγματικοτητα, τελικα υποστηριζεται ............η μια και μονο ενοτητα! Ο συγχρονος υπαρξισμος υποστηριζει το ιδιο. Βεβαια κοινη λογικη θα ετεινε να οριση την πραγματικοτητα ως κατι διαφορετικο απο την αντιληψη της πραγματικοτητας, συγκεκριμενου αριθμου υποκειμενων. (π.χ. το περιεχομενο μιας σειρας φωτογραφιων ενος τοπου στο κομπιουτερ δεν πρεπει να συγχεεται με τα αποθηκευμενα μπιτς της φωτογραφιας η το πληθος των διαφορετικων φωτογραφιων στο κομπιουτερ. Η διαγραφη αυτων των φωτογραφιων δεν θα εξαλειψη και τον τοπο, ουτε πιθανον αλλες φωτογραφιες του σε αλλα κομπιουτερ). Ομως η υπαρξιακη-υποκειμενικη πλευρα της πραγματικοτητας ειναι δειγμα επισης αναπτυγμενης επαφης της θνητης πραγματικοτητας με την μη-θνητη ψυχη, δηλ δειγμα πνευματικης εξελιξης. Διοτι απο την πλευρα της μη-θνητης ψυχης, η μονη επαφη με την υλικη πραγματικοτητα ειναι μεσω της αντιληψης της, με την βοηθεια των αισθησεων του θνητου σωματος. Για το θνητο σωμα ομως το αξιωμα αυτο ακουγεται ανοητο , πως δηλ μια σφαιρα απεξω που θα το σκοτωση ειναι απλως μια ,,,,,υποκειμενικη αντιληψη ...που εχει την δυναμη να εξαλειψη καθε (θνητη) περεταιρω αντιληψη. Ομως για την μη-θνητη ψυχη η αντιληψη δεν σταματα και συνεχιζει με τις αισθησεις του επομενου σωματος-ενσαρκωσης. Απωτερα η ανθρωπινη υπαρξη ως πνευματικος δημιουργος, εξελισσεται προς μια κατασταση οπου και μονο με την πνευματικη βουληση δημιουργειται η πραγματικοτητα της υπαρξης. Ταυτοχρονα στο πεδιο των ψυχων, συνορα της ψυχης δεν υπαρχουν, καθως ειναι εννωμενη με τις αλλες ψυχες και ολα γινονται αντιληπτα ως ενοτητα. Την μη θνητη ψυχη την βοηθα να μην δεχεται ενα κοσμο εξω απο την αντιληψη της, διοτι μονο την αντιληψη του εκαστοτε υλικου κοσμου κρατα ως (πλατωνικη) αναμνηση με την οποια πλαθη τον εαυτο της. Αλλα και στον κοσμο των θνητων προσωπικοτητων η συλλογικοτητα της επιστημης, εχει αυτο το νοημα, δηλ την προσπαθεια να εξαχθει ενας κοινος παρανομαστης στις πολλες διαφορετικες υποκειμενικες αντιληψεις για την πραγματικοτητα για να φταση καποιος στην μια και μονο πραγματικοτητα (παντα μιας μονο υλικης συχνοτητας φυσικης πραγματηκοτητας). Oσο αναπτυσσεται λοιπον πνευματικα η υπαρξη τεινη, να προτιμα μονο τον υποκειμενικο ορισμο της πραγματικοτητας. Ειναι παραδοξο πως διδαχτηκαμε πως ιστορικα η επιστημη αναπτυχθηκε με την απομακρυνση απο τον υποκειμενικο ανιμισο. Ισως ομως η εξελιξη ειναι σπειροειδης και ξανα συνανταμε μετα τον επιστημονικο εξωτερικο αντικειμενισμο και παλι την αξια της υποκειμενικης πραγματικοτητας. Η ιδια η εξελιξη της υπαρξης και το γεγονος πως υπαρχει πονος, δηλ πως εν μερει ο μη αναπτηγμενος πληρως ανθρωπος δεν εχει επιλεξη τον τροπο που υπαρχει, υποδεικνυουν την υπαρξη της αντικειμενικης πραγματικοτητας ως κατι εξω απο την υποκειμενικη αντιληψη της πραγματικοτητας. Η ισως και διοτι η ανθρωπινη υπαρξη δεν ειναι μονο ψυχη, επομενως οχι ενωμενη απολυτα με ολες τις αλλες υπαρξεις , ετσι το γεγονος πως δεχομαστε πως υπαρχει και κατι περα απο την δικη μας υπαρξη, σημαινει επισης πως δεχομαστε την υπαρξη αντικειμενικης πραγματικοτητας περα απο την δικη μας. Οσο ομως εξελισσομαστε τοσο ενδιαφερομαστε περισσοτερο για την υποκειμενικη (μη θνητη) πραγματικοτητα μας, και τα βιωματα που μας μαθαινουν και μας εξελισουν, ειναι αποδειξη πως η υποκειμενικη πραγματικοτητας μας αντικαθρεφτιζει επιτυχως την εξω απο την υπαρξη μας "αντικειμενικη" πραγματικοτητα. Η πορεια της ψυχης ειναι να υπερβαινει, γνωριζοντας πρωτα την εκαστοτε εξωτερικη υλικη αντικειμενικη ορατη πραγματικοτητα , ζωντας μεσα σε αυτην, για την χαρη μιας ανωτερης συχνοτητας αορατης υλικης πραγματικοτητας στην οποια ανερχεται, και ουτω καθεξης. Στην συγχρονη ζωη και την ψυχολογια της, η βαση της (υποκειμενικης) πραγματικοτητας μας, ειναι αυτα που κατα βαθος πιστευουμε, στα οποια οι αισθησεις παιζουν ρολο, αλλα δεν την οριζουν πληρως.