Thursday, March 12, 2015

22. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ?

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ?
Ολοι εχουμε οραματα , για το πως φανταζομαστε την ιδανικη κοινωνία στο απωτατο μελλον.
Αλλος περισσοτερο προς την μια κατευθυνση, αλλος περισσοτερο προς την αλλη κατευθυνση.


Ομως υπαρχουν αυτη την στιγμη μερικα βασικα προβληματα επιλυσης, για ολο τον πλανητικο πολιτισμο, που νομιζω καθε οραματιστης θα επρεπε να συμπεριλαβη την λυση τους ως επομενο βημα, στο οραμα του.
Ξεκινωντας λοιπον να περιγραψουμε τα 5 βασικα προβληματα του παροντος στον πλανητικο πολιτισμο, θα προσπαθησουμε επισης, να υποδειξουμε τις επιθυμητες λυσεις τους.


Τα 5 βασικα προβληματα του πλανητικου πολιτισμου τωρα.
1. Η παγκοσμια οικονομικη-δανειακη κριση.
2. Η παιδικη θνησιμοτητα, μεσα σε ενα υπερπληθυσμο, που θα φταση σε ακραια ορια στα 10 δις.
3. Η κλιματικη αλλαγη, και ακραια καιρικα φαινομενα, η αυξηση της θερμοκρασιας του πλανητη, και οι αργου ρυθμου αλλα σταδιακα σιγουροι κινδυνοι λογω μειωσης του Οξυγονου, και αυξησης του διοξειδιου του ανθρακα CO2, στην ατμοσφαιρα.
4. Η αυξημενη εγκληματικοτητα και, πολεμοι , τοσο λογω υπερπληθυσμου, και οικονομικων ανισοτητων οσο και λογω, ακαταλληλης πολιτικης διακυβερνησης.
5. Η καταστροφη των δασων και του οικολογικου περιβαλλοντος, μαζι με αλογιστη χρηση των φυσικων πλανητικων πορων.


Στα 5 αυτα προβληματα θα μπορουσαμε να προσθεσουμε και 4 ακομα τομεις που αφορουν οχι τοσο την επιβιωση του πολιτισμου αλλα, την ποιοτητα ζωης σε αυτον τον πολιτισμο
1. Υγιεινοτερη ζωη, υγιεινοτερη διατροφη, καινοτομιες του τομεα Υγειας, περα απο τις κλασσικες μεθοδους (φαρμακα κλπ)
2. Επανασχεδιασμο της Παιδειας , για νεες μορφες ανοιχτης, ελευθερης , παγκοσμιας και δωρεαν μαθησης μεσα τοσο απο ηλεκτρονικες καινοτομιες οσο και αμεση δημοκρατια.
3. Καλλιεργεια ατομικων και συλλογικων στοχων υπαρξιακης ψυχολογικης βελτιωσης της ποιοτητας της ζωης, και ανθρωπινων σχεσεων ελευθερων απο βια, υποκρισια, ψεμα και δυστυχια.


4. Αρση της αποκρυψης , επαφων με αλλους γαλαξιακους πολιτισμους.
Η λυση αυτων των προβληματων νομιζουμε θα ειναι το βασικο μέλημα ολων των εθνων για ολο σχεδον τον 21 αιωνα.
Ποιες τωρα ειναι οι επιθυμητες μεθοδευσεις και λυσεις? Ας τα παρουμε ενα-ενα


Α. Η παγκοσμια οικονομικη-δανειακη κριση.
1. Η παγκοσμια οικονομικη-δανειακη κριση, μπορει να εχει πολλες αιτιες αναλογα με το μεγεθος της κοινωνικης κλιμακας που εξεταζουμε αλλα μια ειναι η πλεον σωστη κλιμακα θεωρησης και μεθοδος επιλυσης. Η Δανειακη κριση, γινεται κατανοητη στην διεθνη και οχι εθνικη κλιμακα του νομισματικου συστηματος και διορθωνεται αποτελεσματικα, με την διορθωση της λειτουργειας του και της ροης του χρηματος. Με απλα λογια η διορθωση ειναι α) Απο πανω προς τα κατω β) απο κατω προς τα πανω. Απο πανω προς τα κατω σημαινει 1) Ο κεντρικες τραπεζες γινονται δημοσιες και ανηκουν στα υπουργια των οικονομικων των λαων ,οποτε οποιοδηποτε εκδιδομενο χρημα ειναι δημοσια αγαθο, εχει αντίκρισμα τον πλουτο του λαου και δεν ανήκει κατα την εκδοση του σε ιδιωτες 2) Το οποιοδηποτε εκδιδομενο χρημα κυκλοφορει στην κοινωνια σε ποσοστο πανω απο 80% οχι μεσω δανεισμου (π.χ. Επενδυσεις, επιδοτησεις, μισθοι κλπ). Απο κατω προς τα πανω σημαινει. Παραλληλα επειδη ο κοσμος δεν μπορει να περιμενει τις κεντρικες εξουσιες, ιδρυση , εναλλακτικών, τοπικων, αμεσοδημοκρατικων ηθικων ηλεκτρονικων νομισματων, που παρακαμπτουν την ελλειψη του κεντρικου χρηματος και συμβαλουν στην αναπτυξη. Η αμεση δημοκρατια εχει την δυναμη να επανασχεδιαση το ευρω και το δολλαριο. Σε αυτο βοηθα μια νεα τακτικη στην οικονομια, αυτη της συνεργασιας μαλλον παρα του ανταγωνισμου. Οπως επισης νεες θεσμικες μορφες επιχειρησης που λειτουργει με αμεση δημοκρατια (συνεργατισμος, cooperatives κλπ) και ειναι απαλλαγμενη απο την ψυχολογικη-εξουσιαστικη αλλοτριωση των εργαζομενων και την ελειψη αυτο-υπευθυνοτητας. .


Β. Η παιδικη θνησιμοτητα, μεσα σε ενα υπερπληθυσμο, που θα φταση σε ακραια ορια στα 10 δις.
2. Ο πληθυσμος συνεχιζει να αυξανει, σε ηπειρους οπως η Αφρικη και Ασια, αλλα στην Ευρωπη και Ελλαδα, μειωνεται. Σε αυτες τις ηπειρους ο ελεγχος των γεννησεων ειναι η μεθοδος αντιμετωπισης. Αλλα εδω στην Ελλαδα, η αντιμετωπιση της υπογεννητικοτητας, ειναι , το ζητουμενο. Πιστευουμε πως ο καλλιτερος τροπος να ενθαρυνουμε τους νεους, για μια σταθερη και βιωσιμη οικογενεια, ειναι το ελαχιστο, επιδομα επιβιωσης (Βασικο εισοδημα). Το επιδομα αυτο ειναι βασικο ανθρωπινο δικαιωμα και το εχει δικαιωμα καθε ανθρωπος, απο την στιγμη της γεννησης του μεχρι τον θανατο του, ειτε εγαζεται ειτε οχι. Ειναι για να καλυπτει, τα βασικα εξοδα επιβιωσης και μονο. Η εργασια του θα είναι πολύ περισσοτερο χρησιμη στην κοινωνια, αν βασιζεται σε αυτό που του αρέσει να κάνει και όχι, στην ανάγκη για επιβίωση.


Γ) Η κλιματικη αλλαγη, και ακραια καιρικα φαινομενα, η αυξηση της θερμοκρασιας του πλανητη, και οι αργου ρυθμου αλλα σταδιακα σιγουροι κινδυνοι λογω μειωσης του Οξυγονου, και αυξησης του Διοξειδιουτου ανθρακα CO2 στην ατμοσφαιρα.
Το προβλημα αυτο μοιαζει , το πλεον αορατο και λιγοτερο πιεστικο, αλλα στην πραγματικοτητα ειναι το πλεον αμείλικτο και επικινδυνο. Απο ολες τις αναγκες του ανθρωπου, η αναπνοη ειναι πιο βασικη και απο το νερο και το φαγητο. Ηδη σε πολλες ακτες του πλανητη, ξεβραζονται νεκρα χιλιαδες η εκατομυρια πλασματα της θάλασσας (ψαρια, καλαμαρια, γαριδες κλπ) ηδη λογω ελειψης οξυγονου στο θαλασσιο νερο. Το οξυγονο, στην εποχη των φαραω ηταν 35% στην ατμοσφαιρα, και τωρα ειναι στα 20%-21% Ενω κατω απο τα 17% ο ανθρωπος εμφανιζει συμπτωματα ασφυξιας. Η ρυθμος μειωσης ειναι αυξανομενος και τωρα μπορει να φτανει και το 1% καθε 20-25 χρονια. 
Η λυση σε αυτο το προβλημα ειναι ασφαλως η υιοθετηση ενος ενεργειακου μοντελου, καθαρης ανανεωσιμης ενεργειας, (Ηλιακης, Αιολικης, Γεωθερμίας, Θαλασσιων κυμάτων, νεων μορφων ελευθερης ανανεωσιμης ενεργειας κλπ). Η πυρηνικη ενεργεια δεν είναι η λυση για την ειρήνη, είναι παραπροϊόν παγκοσμιων πολέμων. Τα 7-10 δις του πλανήτη, χρειάζονται χαμηλής αμεσης τεχνολογίας ενεργεια.
Επομενως πρεπει να επιταχυνεται και να προετοιμάζεται η σταδιακη μεταβαση απο το μοντελο του πετρελαιου και του φυσικου αεριου, σε αυτο της καθαρης ανανεωσιμης ενεργειας, που πρεπει , με καινοτομιες , να γινει φθηνοτερη απο την παληα ενεργεια.


Δ) Η αυξημενη εγκληματικοτητα και, πολεμοι , τοσο λογω υπερπληθυσμου, και οικονομικων ανισοτητων οσο και λογω, ακαταλληλης πολιτικης διακυβερνησης.
Ολοι θελουμε την ειρηνη, και να σταματησουν οι πολεμοι. Ομως σε αυτο δεν βοηθα ο υπερπληθυσμος, που λογω αδιαχωρητου, υποθαλπει την επιθετικοτητα. Πολλοι δε απο τους πολεμους, ειναι εμφύλιοι, και σχετιζονται με την ανατροπη , ακαταλληλης πολιτικης διακυβερνησης. Πιστευουμε πως η διαδοση, παγκοσμιως της αμεσης δημοκρατιας, μεσα απο το ιντερνετ, ως βασικο ανθρωπινο δικαιωμα, θα λυση τα πολιτικα προβληματα, μικρων και μεγαλων χωρων, και θα εξαλειψει την εγκληματικότητα και τους εμφύλιους πολεμους. Η εσωτερικη μη πολεμικη εγκληματικοτητα ειναι αμεσα συσχετισμενη με τις οικονομικες ανισοτητες, και ειναι φανερο πως η αμεση ιντερνετικη δημοκρατια, εχει την δυναμη να μειωση τις οικονομικες ανισοτητες και να μετατοπιση την βουληση και ευφυια της λυσης των κοινωνικων προβληματων, απο τους λιγους, και τις αναγκες τους στους πολλους και τις αναγκες τους.
Δυστυχως, η μειοψηφια της (κυριως) οικονομικης εξουσιας του πλανητη, αποτυγχανει συνειδητα η οχι, προς το παρον να λυση τα 5 βασικα πλανητικα προβληματα, και για αυτο, απαιτειται παγκοσμιως η συλλογικη ευφυια, ευθυνη και αυτό-υπευθυνοτητα των πολλων μεσα απο την αμεση ηλεκτρονικη δημοκρατια.


Ε) Η καταστροφη των δασων και του οικολογικου περιβαλλοντος, μαζι με αλογιστη χρηση των φυσικων πορων. 
Η καταστροφη των δασων ειναι ο μεγαλυτερος κινδυνος, οικολογικης καταστροφης, και γινεται κυριως απο φτωχες χωρες, που προσπαθουν, να αντιμετωπισουν το γεγονος, πως πανω απο το 80% της ενεργειας των φυσικων πορων χρησιποειται απο λιγοτερο απο το το 20% του πλανητικου πληθυσμου. Τα δαση είναι ο πνεύμονας του πλανητη. Ταυτοχρονα, συχνα οχι μονο η επιχειρηματικοτητα αλλα και η γεωργικη καλλιεργεια και κτηνοτροφια , ακομα και σε αναπτυγμενες χωρες, γινεται με μεθοδους καταστροφικες για το περιβαλλον και οχι αρχες αειφοριας (permaculture,sustainabe agriculture). Τοσο το διατροφικο οσο και το γεωργικο μοντελο, πρεπει να ειναι ενα που να εξασφαλιζει την διηνεκη εξασκηση του, απο 10 δις ανθρωπους, κυριως χαμηλου βιοτικου επιπεδου, στην οικολογια του πλανητη, χωρις να τον εξαντλεί, και να καταστρέφει την συνεχιση της ζωης σε αυτον. Η μικρης κλιμακας γεωργια ειναι ασφαλης, ενω η μεγαλης κλιμακας κερδοσκοπικη γεωργια και κτηνοτροφια , προς το παρον, δεν αντιμετωπιζει σοφα, και με αειφορια την ζωη στον πλανητη. Η μεθοδευση λυσης αυτου του προβληματος, περιλαμβανει 1) Προστασια των δασων , με διεθνεις συμφωνιες και αναδασωσεις 2) Εκπαιδευση του γεωργικου πληθυσμου, για αειφορο γεωργια (permaculture, sustainabe agriculture) και επαναφορα, μεσα απο την αμεση δημοκρατια , τοπικων οικολογικων αρχων , οπως σχετικη αυταρκεια και βιοποικιλοτητα, σπορων , αυτονομια της γεωργικης οικονομιας κλπ.


Τελος οχι για την επιβιωση αλλα για την ποιοτητα της ζωης
Α) Υγιεινοτερη ζωη, υγιεινοτερη διατροφη, καινοτομιες του τομεα Υγειας, περα απο τις κλασσικες μεθοδους (φαρμακα κλπ).
Ολοι γνωριζουν, πως τα φαρμακα κανουν πολυ συχνα οχι μονο καλο αλλα και κακο. Πολλοι θα θελαν οι φαρμακοβιομηχανιες να ηταν μη κερδοσκοπικες, ωστε να μην ωθουνται , φαρμακο-θεραπειες περισσοτερο χρησιμες στο κερδος και λιγοτερο χρησιμες στον ασθενη. Ομως το θεμα ειναι και επιστημονικο, και πρεπει να αναπτυχθουν και να ενθαρρυνθούν νεες μεθοδοι θεραπειας, βασισμενες, οχι τοσο στα φαρμακα αλλα , στον υπερηχο, και στην ενεργεια συχνοτητων του φωτος. Το δε κυριοτερο ειναι η διαπαιδαγωγηση του κοινου σε μορφες προπληπτικης ιατρικης και συνηθειών ευζωιας και μακροζωιας.


Β) Επανασχεδιασμο της Παιδειας , για νεες μορφες ελευθερης , παγκοσμιας, ανοιχτης και δωρεαν μαθησης μεσα τοσο απο ηλεκτρονικες καινοτομιες οσο και αμεση δημοκρατια.
Η τρεχουσα μορφη παιδειας ειναι σχεδιασμενη, απο την εποχη της βιομηχανικης επαναστασης, ενω βρισκομαστε στην επανασταση του 21 αιωνα της κοινωνιας της πληροφοριας. Στην Ελλαδα οπως και σε αρκετες χωρες δεν επιτρεπονται ακομα αμεσοδημοκρατικα σχολεια η Πανεπιστημια, ενω υπαρχουν αρκετες χωρες στην Ευρωπη και Αμερικη που τα επιτρεπουν. Η βιωσιμοτητα του πολιτισμου εξαρταται απο το να περνα και να κληρονομειται η γνωση των προηγουμενων γενιων, οσο γινεται περισσοτερο, στο συνολο της νεας γενιας. Ειναι η αρχη της συνεπειας του πολιτισμου. Επομενως χρειαζομαστε μια ανοιχτη και δωρεαν παγκοσμια παιδεια. Ολοι οι ταλαντούχοι καλλιτεχνες και επιστημονες γνωριζουν πως τα καλλιτερα κομματια της γνωσης τους ηρθαν μεσα απο αναδυομενη , και πρωτοβουλιακη τους μαθηση σε οσο το δυνατον πιο ελευθερο περιβαλλον. Χρειαζομαστε επομενως επενασχεδιασμο της μαθησης που να συμπερλαμβανει της νεες τεχνολογιες αλλα και διαδικασιες αμεσης δημοκρατιας απο τους εκπαιδευομενους.



Γ) Καλλιεργεια ατομικων και συλλογικων στοχων υπαρξιακης ψυχολογικης βελτιωσης της ποιοτητας της ζωης και προσφορας στο κοινο καλο, και ανθρωπινων σχεσεων ελευθερων απο βια, υποκρισια, ψεμα και δυστυχια.
Η ζωη του ανθρωπου εχει ευημερια οταν και ψυχολογικα ειναι ευτυχισμενος. Ενα πολυ μεγαλο κομματι της ψυχολογιας επιρεαζεται απο τις ιδιαιτερες σχεσεις μας με τους αλλους αθρωπους. Οχι μονο στα σχολεια οι νεοι θα πρεπει να συζητουν να διδασκονται και να προετοιμαζονται για τα θεματα και τα προβληματα των προσωπικων σχεσεων, αλλα και για ολο τον πληθυσμο καθε ηλικιας να δινονται οι ευκαιριες για μια διηνεκη στοχοθετημενη, υπαρξιακη και ψυχολογικη αυτο-βελτιωση. Καλλιτερο απο το shop-therapy, ειναι ισως η βελτιωση της ατομικης ψυχολογιας με την κοινωνικη προσφορα, και μια μετατοπιση της ψυχολογιας απο το ΕΧΕΙΝ στο ΕΙΝΑΙ και απο το serve-the-self στο serve-the-people.


ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ


ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΜΕΣΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. Επαναφορά του προνόμιου εκδοσης του χρηματος, στους λαους. Καταργηση του τραπεζικου συστηματος, και καταργηση της μονοπωλησης κυκλοφοριας του χρηματος μεσω δανεισμου. Χρηση ανοιχτων διαφανων, τοπικων μη-κερδοσκοπικων ηλεκτρονικων νομισματων. Θεσπιση του ελαχιστου, ανευ ορων εγγυημενου εισοδηματος, για ολες τις ηλικιες.
2) ΠΑΙΔΕΙΑ. Ανοιχτη ελευθερη δωρεαν παγκόσμια παιδεια (open source, ολων των βαθμιδων , μαζι και Aνωτατη) μεσα απο το ιντερνετ, αλλα και οχι μονο (οι εμνευσμενοι δασκαλοι ειναι αναντικαταστατοι, αλλα περισσοτερο αναντικαταστατη ειναι η αυτενεργη, πρωτοβουλιακη ερευνα και αναπτυξη της σκεψης του καθενος)
3) ΥΓΕΙΑ. Μετατροπη ολων των φαρμακοβιομηχανιων σε μη κερδοσκοπικες. Στροφη των μεσων θεραπειας, απο τα φαρμακα, στις ενεργειακες και ηλεκτρονικες μεθοδους υπερηχου, ηχου, συχνοτητων φωτος (χρωμα) στο κυτταρο και ιστους.
4) ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ. Επιδιορθωση της δημοκρατιας, με στροφή προς την αμεση δημοκρατια, με χρηση online ηλεκτρονικών διαφανών, ασφαλων ψηφοφοριών και αδιάβλητων κληρώσεων. Το εργαλείο της κλήρωσης καταργεί τα κόμματα.
5) ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ. Στοχοθετηση, των καθαρων απο CO2 ανανεωσιμων μορφων ενεργειας (ηλιακης, και αλλων εμμεσα υποστηριζομενων απο την ηλιακη) ως το κυριαχο μοντελο, αμεσα απο τωρα για να ολοκληρωθη μεσα στις επομενες δεκαετιες. Οικονομικη αποθαρυνση της χρησης πετρελαιου, φυσικου αεριου και αλλων μορφων που επιβαρύνουν με CO2.
6) ΔΑΣΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Ανακήρυξη, ολων των δασων του πλανητη, ως προστατευομενων, ανεξαρτητα κρατων, και το ιδιο και των θαλασσίων και ωκεάνιων ζωντανών πόρων (ιδιως φαλαινες και δελφινια ως προστατευομενα ειδη). Αναληψη της ευθυνης απο ολη την ανθρωπότητα για ενα βιώσιμο οικολογικα πλανητικό πολιτισμό
7) ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ. Αναγνωριση κοινων αρετων, και κοινων αρχων για την αξια του κοινου καλου, και της ελευθεριας της ανθρωπινης βουλησης στις περισσοτερες  θρησκειες αλλα και σε αλλες  κοινωνικες ομαδες που δεν ειναι θρησκειες. Αναγνωριση, της αξιας του ιερου μεσα σε καθε ανθρωπινη υπαρξη και της αξια της αυτογνωσιας, στοχασμου, αναλυση και διατυπωση των αρχων και αξιων με βαση τις οποιες ζουμε και επιδιωκουμε να βελτιωθουμε τοσο εμεις οσο και ο πολιτισμος. Κανεις δεν εχει την δικαιοδοσια, να μεσολαβη υποχρεωτικα και αναγκαστικα αναμεσα στην θνητη ανθρωπινη προσωπικοτητα και τον βαθυτερο κοσμο της μη θνητης ανθρωπινης ψυχης και πνευματικης υπαρξης εξω απο το ιδιο το ατομο.