Thursday, March 12, 2015

32. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΝΟΥΒΕΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Eδω ειναι ενα μπλογκ που περιγραφει τι επειγουσες αλλαγες χρειαζεται το χρημα τωρα (το νομισματικο συστημα των κεντρικων τραπεζων) για να γινει πιο ανθρωπινο.
Aλλαγες εκδημοκρατικοποιησης (ισως μεσα απο την αμεση δημοκρατια) ωστε να παψη η οικονομικη δουλεία.
(π.χ. θεσπιση του ελαχιστου επιδοματος επιβιωσης ειτε εργαζεται καποιος ειτε οχι και απο μωρο ως ετοιμοθανατος γερος)
Τελικα ομως το καλο θα ηταν να καταργηθει το χρημα. αλλα αυτο στο συνολο της κοινωνιας δεν ειναι αμεσα ορατο.
Ομως το επομενο λινκ ειναι μιας νουβελας κοσμολογικης φαντασιας που περιγραφει μεσα στα αλλα πως μια κοινωνια με σταδιακα βηματα , καταργησε το χρημα και οδηγηθηκε στην ευημερια.
Περιγραφει πως πρωτα καταργηθηκε το τραπεζικο συστημα και γιατι
Μετα πως καταργηθηκαν τα χρηματιστηρια και γιατι
Κατοπιν πως καταργηθηκαν οι κεφαλαιουχικοι ιδιοτητες των εταιρειων και οι εταιρειες γιναν ολες κοινοβιακες-συνεταιριστικες οπου οι οιδιοκτητες ειναι υποχρεωτικα και οι εργαζομενοι.
Τελος πως αυτη η πορεια προς την απελευθερωση της ανθρωπινης ψυχικης συνειδησης οδηγησε στην καταργηση της ατομικης ιδιοκτησιας και επομενως και του χρηματος.





Στην πραγματικη κοινωνια, η πορεια μπορει αν ειναι διαφορετικη και πιο συντομη.
Το ιντερνετ εχει πετυχει να καλυπτει καποιες απο τις αναγκες του ανθρωπου στην πυραμιδα του A. Maslow οπως, βιλιογαφια, μουσικη, σινεμα , εκπαιδευση κλπ

Ομως με την αναπτυξη του 3D printing , οι ανθρωποι θα κατεβαζουν δωρεαν το απαραιτητο λογισμικο για την 3D εκτυπωση ποτηριων, καρεκλων , αλλαων βιομηχανικων ειδων και ακομα και σπιτιων.
Η βασικη επιβιωση του ατομου θα τεινει να ειναι σχεδον δωρεαν και σχεδον καθολικη.
Ο πολιτισμος  βαδιζει σε μια ολο και πιο αχρηματη κοινωνια! Οι ανισοτητες που δημιουργει το χρημα τεινει να τις καταργει η πληροφορια.
Οι τραπεζες τεινουν να αντικατασταθουν με online επιχειρησεις που φερνουν σε επαφη δανειστε και δανειζομενους χωρις ποτε να παιρνουν στην κυριοτητα τους τα διακινουμενα χρηματα (οπως οι μεσιτες ακινητων).
Τα χρηματιοστηρια τεινουν να αντικατασταθουν απο ειδος crowdfunding οπου δεν υπαρχει τζογος προσφορας και ζητησης μετοχω αλλα συναλλαγες μεριδιων πανατ σε σταθερη τιμγ και συμμετοχη στ α κερδη της πραγματικης επιχειρηματιοκοτητας.
Οι επιχειρησεις στο τελος θα τεινουν να αντικαθιστανται με κοινοβιακους συνεταιρισμους και κοινοτισμο.