Thursday, March 12, 2015

39. ΜΕ ΡΩΤΑΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ………

ΜΕ ΡΩΤΑΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ………
Και καταρχήν πριν σου απαντήσω για αυτό, θα σου πω.
Ελευθερώσου, από την προκατάληψη, πως αν υπήρχε θα ήταν ένας μόνο ο σκοπός η το νόημα της ζωής.

Όπως και οι αιτίες των φαινομένων που είναι διαφορετικές ανάλογα την κλίμακα θεώρησης, έτσι και οι σκοποί και τα νοήματα της ζωής είναι διαφορετικοί ανάλογα με την κλίμακα θεώρησης.

Το σώμα μου έχει σκοπό να μένει ζωντανό , να είναι υγιές να ζει περισσότερο.
Η δράση μου έχει σκοπό να δρα, πολυποίκιλη, διαρκώς σε κίνηση με χιούμορ και κέφι.
Τα συναισθήματα μου έχουν σκοπό να αισθάνονται, να νοιώθουν να βρίσκονται σε συγ-κίνηση, να μας ταξιδεύουν σε ωκεανούς όταν η υλικότητα του σώματος και της δράσης μας περιορίζουν.
Η σκέψη μου έχει σκοπό να συλλογίζεται οργανωμένα, να με πετά, ιδιως οταν το συναίσθημα κινδυνεύει να με πνίξει. 
Η βούληση μου έχει σκοπό, να έχει σκοπούς, να κατευθύνει όλα τα άλλα. 
Η συνείδηση μου έχει σκοπό να αντιλαμβάνεται, να είναι σε εγρήγορση , να έχει επίγνωση. 

Εν συντομία, η ύπαρξη μου έχει σκοπό να υπάρχει. Είναι ταυτολογία. Η ύπαρξη δεν έχει σκοπό διότι απλά υπάρχει.

Κι ομως ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ.

Αλλά μια στιγμή, μήπως γινόμαστε στατικοί? Μήπως σκοπός της ζωής είναι να δημιουργούμε τον εαυτό μας? Να δημιουργούμε, την αντίληψη μας,. Την αντίληψη των βιωμάτων μας, το νόημα των βιωμάτων μας? Μήπως ο σκοπός της ζωής είναι να δίνουμε ένα νόημα στη ζωή? Ω ναι! Το κάνουν αυτό οι πλέον ευγενείς συνειδήσεις! 
Μήπως να δημιουργούμε την ίδια την ύπαρξη μας? Ω ναι το κάνουν αυτό οι πλέον προηγμένες συνειδήσεις. Οι ορατές αλλά κυρίως οι αόρατες. Πανέμορφο. Μεγαλειώδες, γεμάτο θαύματα και θεικότητα.
Αλλά τότε ποιος ο σκοπός της δημιουργίας? Ποιος άραγε? Μήπως να γίνονται οι ανθρώπινες υπάρξεις μια γέφυρα αλληλεπίδρασης ατομικά και συλλογικά, ανάμεσα στις στρωματώσεις του κόσμου? Ανάμεσα στις ορατές πραγματικότητες των αισθήσεων και τις αόρατες πραγματικότητες του πνεύματος? Ω ναι! Αυτό επιτελούμε ως ανθρώπινες υπάρξεις, ατομικά και συλλογικά! 
Αλλά τότε ποιος ο σκοπός των κόσμων ορατών και αόρατων? Ειναι οι κοσμοι κατι αλλο απο την αντιληψη μας και βιωμα μας για τους κοσμους? 
Και επιστρέφουμε πάλι , φαινομενικά στο μηδέν, σε μια αλυσιτελή ερώτηση, αυτή την φορά, όχι για τον εαυτό μας αλλά για τον κόσμο ως αντιληψη και βίωμα.
Στην διαδρομή μάθαμε όμορφα πράγματα, και είδαμε όμορφες υπάρξεις να κάνουν όμορφες δημιουργιες και να υπάρχουν με όμορφο τρόπο. Και ανακαλύψαμε ξανά πως ο σκοπός δεν είναι ένας μόνο, αλλά πολλοί ανάλογα με την κλίμακα αντίληψης. Πολλοί όπως και οι ίδιοι είμαστε πολλοί. Αλλά ελπίζουμε οι σκοποί μας να συγκλίνουν, σε ένα σκοπό, κοινό, που όμως πάλι είναι διαφορετικός ανάλογα την κλίμακα εφαρμογής του. 
Πιο ελεύθεροι τώρα, πιο πλούσιοι σε αντιληψη, πιο μεγάλοι σε εαυτο, με μεγαλύτερο πλουραλισμό αλλά και ενότητα.

ΤΑ ΑΠΩΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Τα αποτελεσματα στη απωτερη ζωη μας, εννοω εδω αυτα που θα μεινουν στην μη θνητη πλευρα (ψυχη, πνευμα κλπ) της υπαρξης μας.
Τα αποτελεσματα λοιπον δεν ειναι βασικα τα αντικειμενα που αποκτησαμε, οι ιδιοκτησιες μας, η ακομα ουτε και οι επειγουσες και υποχρεωτικες δραστηριοτητες της καθημερινης ζωης μας, που με τοσο ζηλο εκτελουμε. Δυστυχως δεν ειναι ουτα τα παιδια μας και ουτε τα γραπτα μας, τα βιβλια που γραψαμε, η μουσικη που γραψαμε, η ζωγραφικη μας, η τεχνη που δημιουργησαμε, η επιστημη που δημιουργησαμε, με τοσο κοπο και επιμελεια. Αλλα τοτε?

Πιστευω πως τα αποτελεσματα της ζωης μας ειναι η νεα αντιληψη (perception) που ισως δημιουργησαμε , αντιληψη βαθυτερη που ειναι της ψυχης και του πνευματος. Αντιληψη για τα πραγματα και την φυσικη πραγματικοτητα, για τις πραξεις, για εμας και τους αλλους και την κοινωνια , για τα συναιθηματα, για τις σκεψεις, για τον τροπο που υπαρχουμε, για τις τεχνες για τις επιστημες, για τις πεποιθησεις.
Αλλωστε κατα την ετυμολογια απο τον Πλατωνα και Πυθαγορειους της λεξης ανθρωπος, "αναθρών α όπωπε" δηλ στοχαζεται αυτα που βλεπει και αντιλαμβανεται. Με βαση αυτα λοιπον τα αποτελεσματα ισως θα πρεπει να κρινουμε την ζωη μας, και να επαναπροσδιορισουμε τι μενει να κανουμε.