ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΜΕΣΗΣ Η ΗΜΙ-ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Α) ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΟΙ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΗΜΙ-ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στην Ελβετια υπαρχουν 3 κλιμακες κοινωνικες στην πολιτικη 1) Η τοπικη αυτοδιοικηση (Δημοι) 2) Τα καντονια που ειναι ειδος κρατιδιων 3) Η ενωση των καντονιων που κανειτην Ελβετια.
Εκτελεστικη εξουσια
Και στα τρια επιπεδα, υπαρχουν πολιτικα κομματα. Δηλ οι εκλογες δεν εκλεγουν κατευθειαν κυβερνηση.
Σε μερικους ομως δημους, υπαρχει σχεδον πληρης αμεση δημοκρατια, δηλ δεν υπαρχουν κομματα, αλλα μονο πολιτες, και η εκτελεστικη εξουσια, επιλεγεται αμεσα απο τους πολιτες.
Στο επιπεδο το εθνικο, δεν υπαρχει ενας μονο πρωθυπουργος, αλλα 7, στους οποιους μετεχουν πολλα (εθνικα) κομματα. Δηλ η πρωθυπουργεια σε εθνικο επιπεδο ειναι παντα πολυκομματικη.
Νομοθετικη εξουσια
Υπαρχουν τρια πολιτικα σωματα-Βουλη και αν τετραο ειδος, στην τοπικη αυτοδικοικηση
1)Στο επιπεδο της ενωσης των καντονιων υπαρχει η Federal Council ( 7 μέλη)
3) Στο επιπεδο το εθνικο ακατευθειαν απο του πολιτες χωρις να μεσολαβουν τα καντονια
Σε ολα αυτα τα επιπεδα, υπαρχει η δυνατοτητα ακυρωσης και αλλαγης των αποφασεων τους, απο τον λαο με δημοψηφισματα (referendums).
Ομως απο τα 160 δημοσψηφιασματα που γιναν τα 2 τελευταια χρονια μονο 60 περιπου γιναν αποδεκτα ως νομιμα.
Καθε αλλαγη του συνταγματος απαιτει υποχρεωτικα δημοψηφισμα.(Υποχρεωτικα δημοψηφισματα)
Αλλα η αλλαγη ησσονος σημασιας νομων, δεν απαιτει υποχρεωτικα δημοψηφισμα.
Δικαστικη εξουσια
Στην Ελβετια υπαρχει το Federal Supreme Court . Συμφωνα με το συνταγμα της Ελβετίας
η αρμοδιότητα τους ειναι
federal law;
public international law;
intercantonal law;
cantonal constitutional rights;
autonomy of municipalities, and other guarantees granted by the Cantons to public corporate bodies; and
federal and cantonal provisions concerning political rights.
Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ
Η ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Β) ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ (και αλλες πολεις της αρχαιας Ελλαδας)
Νομοθετική Εξουσία
Στην αρχαία Αθήνα, ανάμεσα στο 500 και 300, αλλά κυρίως στον χρυσό αιώνα του Περικλή, την νομοθετική εξουσία δεν την εξασκούσε η Βουλή αλλά ο λαός δηλ η Εκκλησία του Δήμου. Αυτό σημαίνει πως γιά τούς νόμους, και πολιτικές αποφάσεις, γινόταν εισήγηση από τον λαό (Εκκλησία του Δήμου, συμπεριλαμβανόμενης και της Βουλής) και τα διατύπωνε σε κείμενα , σύμφωνα με τους προϋπάρχοντες νόμους και κανονισμούς η Βουλή, που τα παρουσίαζε στον λαό (Εκκλησία του Δήμου) προς ψήφιση.
Η εκκλησία του Δήμου εγκαλείτο περίπου 30-35 φόρες τον χρόνο, η παρουσία σε άτομα πάνω των 20 ετών ήταν υποχρεωτική αλλά η ψηφοφορία δεν ήταν υποχρεωτική.
Η Βουλή επομένως δρούσε επικουρικά μόνο στο νομοθετικό έργο και όχι σε επίπεδο πολικών αποφάσεων.
Η Βουλή συγκροτείτο με κλήρωση από τον λαό (Εκκλησία το Δήμου) ήταν σε αριθμό 500 άτομα , εργάζονταν καθημερινά. και η θητεία της ήταν 1-2 χρόνια.
Εκτελεστική εξουσία
Η εκτελεστική εξουσία, ασκείτο από μια κυβέρνηση που τα μέλη της ονομάζονταν αρχοντες, σύμφωνα με τους νόμους και τις πολιτικές αποφάσεις που είχε ψηφίσει η Εκκλησία του Δήμου.
Το έργο διαρκούσε ένα έτος, ήταν επιθεωρητικο, γιαυτο η αρχαίοι Αθηναίοι συχνά έλεγαν πως ακόμα και ένας μάγειρας μπορεί να κυβερνήσει, διότι δεν κυβερνούσε με την σημερινή έννοια αλλά, επιθεωρούσε και επέβλεπε την εκτέλεση και εφαρμογή των νόμων και πολικών αποφάσεων της Εκκλησίας του Δήμου.
Για κάθε ρόλο (ανάλογο του σημερινού υπουργού) το εποπτικό, επιθεωρητού έργο γινόταν από πολλούς άρχοντες μαζί.
Οι άρχοντες επιλεγόταν με κλήρο, από τον λαό, για ένα έτος, έκτος αν ο ρόλος τους απαιτούσε ειδικές γνώσεις και εμπειρία (π.χ. Στρατηγοί, Υπεύθυνοι μηχανικοί των Υδραγωγείων κλπ) όποτε επιλέγονταν με ψηφοφορία, από τον λαό, πάλι για ένα έτος
Κάθε πολίτης που επιλεγόταν για Άρχοντας δεν είχε δικαίωμα να ξανά επιλεγεί στο μέλλον ως Άρχοντας.
Η Βουλή εκπαίδευε τους Άρχοντες και τους έλεγχε στο τέλος της θητείας, τους όπως και παρακολουθούσε το εκτελεστικό τους έργο.
Εκτός από την Βουλή, υπήρχε και ένα ακόμα πολιτειακό σώμα, ο Άρειος Πάγος,
Κατάληξε τα μέλη του Αρείου Πάγου (ανάλογο της Γερουσίας σήμερα) , να είναι ισόβια, και να επιλέγονται με κλήρο, από όσους είχα διατελέσει αρχοντες. Στην αρχή, η δράση της ήταν πολιτικη, αλλά , κατάληξε ιδίως στην εποχή του Περικλή, να είναι κυρίως δικαστική.
Δικαστική Εξουσία
Έκτος από τον Άρειο Πάγω που κατάληξε να είναι δικαστική εξουσία, υπήρχε και το λαϊκό Δικαστήριο Της Ηλιαίας που αποτελείτο από 6000 άτομα και συγκροτείτο κάθε έτος με κλήρωση.
Γ) ΑΛΛΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Σε αυτην την λιστα περιγραφουμε εναλλακτικες μορφες αμεσης δημοκρτίας για την Ελλαδα σε 2 πεπιπεδα 1) Τοπικης αυτοδιόίκηση 2) εθνικό επιπεδο.
τα 2 αυτα επιπεδα τα συνδυαζουμε με 2 βασικες μορφες, α) Την αμεση δημοκρτια β) την ημι-αμεση δημοκρατία.
Επιμερους εναλλακτικοτητες αφορουν.
1) Εκλογες με ψηφοφορια η εν μερει και με κληρωση
2) Εκτελεστικη εξουσία μονο-κομματικη η υποχρεωτικά πολυκομματικη, οταν υπαρχουν κομματα.
Γ.1) ΗΜΙ-ΑΜΕΣΗ / ΗΜΙ-ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε αυτην την εναλλακτικη μορφη, τοσο στους δημους οσο και στο εθνικο επίπεδο στην βουλη
, εκλεγονται κόμματα, και απο αυτα σχηματιζεται η εκτελεστικη εξουσία (τοικη και εθνικλη κυβερνηση). Ομως για ολους τους νομους (νομοθετικη εξουσια) ή αποφασεις (εκτελεστικη εξουσια) ο λαος μπορει να τα αναιρεση με προαιρετικά δημοψηφισματα, εισηγουμενα απο οποιονδηποτε. Μονο η αλλαγη του συνταγματος χρειαζεται υποχρεωτικο δημοψηφισμα.
Επιμερους εναλλακτικοτητες αφορουν.
1) Εκλογες με ψηφοφορια η εν μερει και με κληρωση
2) Εκτελεστικη εξουσία μονο-κομματικη η υποχρεωτικά πολυκομματικη.
Γ.2) ΑΜΕΣΗ / ΗΜΙ-ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
Οπως προηγουμένως αλλα στο επιπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης (δημοι) η εκτελεστικη εξουσια, εκλεγεται η και μερικως κληρωνεται κατευθειαν απο τους πολίτες χωρίς την μεσολαβηση κομματων. Οι εκλογες για την τοπικη-βουλη (δημοτικο συμβούλιο) και τοπικη εκτελεστικη εξουσία ειναι διαφορετκές. Στο εθνικο επίπεδο στην βουλη, εκλεγονται κόμματα, και απο αυτα σχηματιζεται η εκτελεστικη εξουσία (εθνικλη κυβερνηση).
Παλι ομως για ολους τους νομους (νομοθετικη εξουσια) ή αποφασεις (εκτελεστικη εξουσια) ο λαος μπορει να τα αναιρεση με προαιρετικά δημοψηφισματα, εισηγουμενα απο οποιονδηποτε. Μονο η αλλαγη του συνταγματος χρειαζεται υποχρεωτικο δημοψηφισμα.
Επιμερους εναλλακτικοτητες αφορουν.
1) Εκλογες με ψηφοφορια η εν μερει και με κληρωση
2) Εθνικλη εκτελεστικη εξουσία μονο-κομματικη η υποχρεωτικά πολυκομματικη.
Γ.3) ΑΜΕΣΗ / ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε αυτην την εναλλακτικη μορφη, τοσο στους δημους οσο και στο εθνικο επίπεδο στην βουλη
,δεν εκλεγονται κόμματα, αλλα κατευθειαν απο τους πολίτες η κυβερνηση (τοπικη και εθνικλη εκτελεστικη εξουσία). Οι εκλογες για την τοπικη η εθνικλη βουλη και τοπικη η εθνική εκτελεστικη εξουσία ειναι διαφορετκές. Πάλι για ολους τους νομους (νομοθετικη εξουσια) ή αποφασεις (εκτελεστικη εξουσια) ο λαος μπορει να τα αναιρεση με προαιρετικά δημοψηφισματα, εισηγουμενα απο οποιονδηποτε. Μονο η αλλαγη του συνταγματος χρειαζεται υποχρεωτικο δημοψηφισμα.
Επιμερους εναλλακτικοτητες αφορουν.
1) Εκλογες με ψηφοφορια η εν μερει και με κληρωση