Thursday, March 12, 2015

12. Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΠΩΣ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΗ ΘΝΗΤΗ ΨΥΧΗ ΕΙΧΕΙ ΤΙΣ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΣΩ ΖΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΦΟΥ ΠΕΘΑΝΕΙ.

Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΠΩΣ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΜΗ ΘΝΗΤΗ ΨΥΧΗ ΕΙΧΕΙ ΤΙΣ ΩΦΕΛΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΣΩ ΖΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΑΦΟΥ ΠΕΘΑΝΕΙ.

1) Η πρωτη βασικη ωφελεια μιας τετοια επιγνωσης (συνηθως ως ειδους αφηρημενης "Πλατωνικης αναμνησης") ειναι πως αντιλαμβανεται καποιος την ταυτοτητα του εαυτου του οχι με βασει τις επιτευξεις και το βιογραφικο της θνητης του προσωπικοτητας αλλα με βαση απυθμενα περισσοτερες ικανοτητες και δυνατοτητες που δεν τους εχει δοθει ευκαιρια. Δηλ κατακρινει πολυ λιγοτερο καποιος τον εαυτο του, δεν το κρινει μονο με βαση το βιογραφικο του, και εχει ενα σεβασμο και αυτοεκτημηση για τον ευαυτο του ως μια υπαρξη τουλαχιστο εκατομυριων ετων. Αυτη η αυτοεκτιμηση επιτρεπει στους ανθρωπους πολυ λιγοτερο να ανεχονται στερηση ελευθεριων χειραγωγηση και τυραννια.  Αυτος ο αυτοσεβασμος ομως και αυτοεκτιμηση ειναι και για τους αλλους ανθρωπους επισης. Ετσι οι ανθρωποι αλληλο-κατακρινονται λιγοτερο και υπαρχει περισσοτερος αλληλοσεβασμος.

2) Το κακο που κανει ηθελημενα η αθελα του καποιος σε μια αλλη ανθρωπινη υπαρξη, δεν ειναι κατι που καταγραφεται μονο σε θνητα κυτταρα του σωματος και μετα, ξεχνιεται με τον θανατο, αλλα αποτυπωνεται επισης στην μη θνητη ψυχη ως μορφη εικονων και αναμνησεων. Αυτο αυτοματα κανει τους ανθρωπους να ειναι πιο προσεκτικοι, απενατνι στις συνεπειες των λογων και των πραξεων τους στους αλλους ανθρωπους. Τους κανει ισως να προτιμιυν να κανουν καλο στους συναθρωπους τους. Το ιδιο ισχυει και για τα ζωα, το οποια επισης εχουν μη θνητη ψυχη, λιγοτερο εξελιγμενη απο του ανθρωπου. Ειναι και αυτα "προσωπα" επομενως εχει σημασια να μην εξασκουμε ζωοδουλεια και τυραννια στα ζωα.

3)  Η επιγνωση αυτη, (της μη θνητης ψυχης στον ανθρωπο)  σημαινει επισης πως κοινωνικα κρινουμε λιγοτερο απο την φαινομενικοτητα και εμφανιση των ανθρωπων, την κοινωνικη η εθνικη καταγωγη τους, οικονομικη επιφανεια, και βιοτικο κοινωνικο επιπεδο. Σημαινει πως εστιαζομαστε περισσοτερο στο συστημα πεποιθησεων αξιων , και αντιληψεων του ανθρωπου και λιγοτερο στα παραπανω εξωτερικα παρατηρησιμα. Επομενως φερνει περισσοτερη αλληλεγγυη στους ανθρωπους και εκτιμηση και επιδιωξη  λιγοτερων οικονομικων και βιοτικων ανισοτητων στην κοινωνια.